Regulering der sikrer, at plastemballage reelt genanvendes

Forbrænding af fossilt baseret affald såsom plastik udleder mere end 1 mio. ton CO2 om året. Derfor vil øget genanvendelse af plastaffald kunne reducere CO2-udledningen fra forbrænding af affald markant.
Affald
År
2020
Anbefalingens status
Gældende med modifikationer
Er anbefalingen fulgt?
Delvist
Emner
Plastik
Påvirkning af udledninger
Både nationale og globale
Seneste opdatering af status
Anbefalingens status
Udvikling siden udgivelse

Siden Klimarådets rapport fra 2020 er der sket en del på affaldsområdet. Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi fra juni 2020 satte mål op for udsortering af plast. Målene lyder:

  • 80 pct. reduktion i plastikaffaldet i forbrændingsanlæggene i 2030
  • 50 pct. reduktion af visse take-away-emballager af plastik i 2026
  • Landbrugssektoren skal udsortere 50 pct. af plasten til genanvendelse i 2025 og 80 pct. i 2030
  • Bygge- og anlægssektoren skal udsortere 25 pct. af plasten til genanvendelse i 2025 og 75 pct. i 2030

 

Klimarådet gennemgik en række af regeringens delmål på klimaområdet i Kommentering af Klimastatus og -fremskrivning 2023. Her var det tydeligt, at der ikke findes en klar opgørelse over status på de nævnte mål vedrørende udsortering af plastik.

Eftersom der stadig er potentiale for både at øge udsorteringen af plast og sikre en højere reel genanvendelse, er Klimarådets anbefaling om producentansvar delvist fulgt, og Klimarådets anbefaling er gældende med modifikationer: status = gældende med modifikationer.

Der henvises til sammenhæng med Klimarådets anbefaling Krav til virksomhederne om sortering eller genanvendelse af plastaffald