Nyhed

Kapacitetsordning kan finansiere PSO

Med en ordning, hvor der betales PSO afhængigt af elforbrugerens kapacitet, vil omkostningerne ved strømproduktion stadig betales af dem, der bruger strømmen. I et nyt notat redegør Klimarådet nærmere for konsekvenserne af en kapacitetsordning, og de muligheder en sådan ordning medfører.

PSO er i øjeblikket en omdiskuteret affære. Som det ser ud i dag, så betaler danske elforbrugere støtte til vedvarende energi via PSO-tariffen, der blandt andet går til at sikre en minimumspris på el fra vindmøller. EU-Kommissionen har sagt, at den nuværende danske ordning er i strid med statsstøttereglerne, og regeringen forsøger derfor at finde en løsning, der lever op til EU’s krav.

Én af de mulige løsninger er at lave en ordning, hvor der betales PSO afhængigt af den kapacitet, der forbruges. Muligheden er beskrevet nærmere i Klimarådets notat Kapacitetsordning - en model for brugerfinansiering af PSO-omkostningen. En sådan ordning kender man fx fra Tjekkiet og Østrig, der begge har godkendte ordninger.

Klimarådets notat Kapacitetsordning - en model for brugerfinansiering af PSO-omkostningen kan downloades i menuen

Læs også Klimarådets PSO-analyse Midt i en energiomstilling – udfordringer og løsninger for den danske PSO-ordning samt tilhørende faktaark her